vineri, 3 decembrie 2010

Denigrări televizate din partea Rusiei

Întreaga societate informațională, este viu emoţionată de o întâmplare senzaţională. Rusia a rupt firul, și așa destul de slăbuț, abia palpitând, care o mai lega de noi. Acest fapt este rezultat din prezentarea la postul național de televiziune din Rusia, Pervîi Canal, a unui material denigrator, cu un caracter de provocare directă. Este vorba despre un material video, realizat de către un jurnalist rus, chipurile, despre actuala situație de pe arena politică din Moldavia.  Pentru mine, acest material a fost ca un cuțit înfipt cu putere și cu scopuri concrete, și care vizează anumite persoane -  actorii politici, care au candidat la recentele alegeri. Complotul informațional s-a realizat nu chiar pe din spate, că oricum, se aștepta așa ceva -  e un chinjal înfipt de undeva de printr-o parte, de un inamic bine dosit, care știe ce face și pentru ce face. 

  “Noi îi vrem pe comuniști”                                                                                                        
    Nu-i exclus, ce-i drept, ca materialul calomnios să aibă o tentă de agitație și de prezentare directă a unui mesaj de genul: să ”Asta e poziția nostră. Vreți voi sau nu, noi nu vă susținem, dragă Alianță. Comuniștii sunt cu noi, și noi suntem cu dânșii”. Rușii vor ca partidul pe care îl părtinesc să se mai plimbe vajnic pe scena politică, măcar încă 4 ani. Să ne vorbească mult şi bine. Să fure din banii publici și nu numai, să ridice pensiile și salariile din fonduri inexistente. Și să participe la talk-show-uri televizate, elogiate de către NIT-uri sau EUtv-uri. Să cerşească aplauze şi voturi false de la bătrânii și categoriile de populație contaminate de comunismul omniprezent în viața lor. Și voturi ale celor care demult sunt în huma cenușie.
 În video se ni se arată cât de răi sunt ”aceștia” din Alianță. Că tot  ce au reușit să facă timp de mai mult de un de aflare la guvernare este să ridice prețurile, să micșoreze îndemnizațiile,  salariile etc. 

De ce rușii sunt speriați?                                                                                                                 
De ce atunci, colegul nostru de breaslă nu a tratat și cealaltă fațetă a problemei, care este și cea mai esențială – de către cine au fost provocate aceste datorii, că actuala guvernare este nevoită să le resituie ”tăind din porția de bani” a  poporului. De ce criticile de genul că ”președintele interimar este proromân însă până la integrare europeană,  Republica Moldova mai are de ”păpat mălai”. Cam așa au vrut ei să ne arate care NE este locul, care LE este scopul, și care ar fi rezultatul.  Aluzii dubioase – că președintele interimar ar fi un susținător asiduu al lui Antonescu, că a depus flori de ziua României și că afirmă deschis că vrea UNIRE, arată, involuntar, cât de speriate sunt părțile din opoziție. Atât de speriate, încât și Rusia a fost pusă pe jar. În video se vorbește chiar și depsre un joc inofensiv, ironic, plasat pe rețelele de socializare. Jocul ”Serafică – fără frică”. Oare este el atât de important încât rușii chiar l-au comentat? Sunt speriați și eu îi înțeleg de ce.

Surse fără valoare                                                                                                                          
Sursele din video, oamenii care ”chipurile” trăiesc numai pe bagaje, și vor cât mai repede să plece de aici, sunt tot ruși. Un român adevărat le simte mirosul, îi adulmecă de departe - așa și eu… Simt că ei au foat aleși, poate că li s-a scris și scenariul. Nu exclud nimic, mai ales că nimeni dintre ei  nu au fost vorbitori de română. Nu e antrenată nicio o sursă de alternativă. Păi cum așa? Cum rămâne cu etica, deontologia și echidistanța? Nici urma: apă chioară, neadevăruri, provocări și minciuni. Oare când vom putea și noi respira fără ocolișuri? Liber, fără de piedici, atât interne, cât și externe. Când ne vom da seama că timpul comuniștilor a trecut. Că nu mai este ceea ce a fost cândva. Că ei nu-s eroii de odinioară al teatrului nostru politic. Că vor face doar o umilă figuraţie. Că vor lumea aidoma unei fantome care se încăpăţânează să rămână, deşi în mod normal trebuia deja să dispară.
Comunismul, este un echivalent al ciumei – grele, incurabie până când, Contaminând atât de mult ”norod” de la noi și din lume, degrabă nu mai schimbăm noi nimic.Mereu vor apărea Rusi -i, mass-medii și persoane interesate, care vor face prin așa mijloace osnice șe nedemne, ca lumea să tot bolească. De comunism.

6 comentarii:

  1. dar tu imaginează-ţi că la dânşii toate TV-uri sunt aşa de 'echidistante' ... şi cum le povestesc cetăţenilor ruşi cât de dulce e viaţa cu guvernarea lor! simt că nu au evoluat încă de pe timpurile sovietice şi tot ce vor să dea pe post, ap cer voie de la şef :(
    şi nu înţeleg: pentru ce se mai bagă ei în 'terciul' nostru politic?

    RăspundețiȘtergere
  2. eu inteleg de ce ei se baga! ei ii sustin pe comunisti - simplu de tot! la dansii sunt si cateva tv-uri care nu sunt chiar asa. ceva de genul Pro tv sau ... sau! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. şi ce canal ei au ca şi ProTV al nostru? :)

    RăspundețiȘtergere
  4. hmmm, ap mai este ceva de genul la Rossia sau mai stiu eu. eu doar stui ca ele exista!!! :)))

    RăspundețiȘtergere
  5. ap da! daca ceva ap ii luam la bataie... cine vrea la mutka? :)))))

    RăspundețiȘtergere